Buna,
Peste cateva zile il vom sarbatori pe Sfantul Apostol Andrei, zis si protectorul romanilor, de ziua lui se mananca peste.
Cum suntem o tara plina de traditii o sa enumar mai jos cateva obiceiuri populare din noaptea de Sf. Andrei:
În noaptea premergătoare sărbătorii Sfîntului Andrei (29/30 noiembrie), în special la sate, se ascunde sub pernă a unui fir de busuioc sfinţit, se crede că se obţine în vis imaginea "ursitului".
Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turta de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpăre setea se crede că este viitorul lor soţ.
În această zi nu se dă de împrumut ori în dar căci vei păgubi.
In ziua de Sfantul Andrei, pe data de 30 noiembrie, conform traditiei se pune grau la incoltit, in ghivece sau pe diverse farfurioare.
Fiecare membru al familiei isi seamana propriul grau, iar de Anul Nou se interpreteaza norocul si sanatatea ce va fi harazita fiecaruia in anul ce va urma in functie de inaltimea si robustetea firelor de grau.
Conform unei alte credinte modul in care s-au dezvoltat firele de grau arata rodnicia campurilor din anul ce va urma.
Anul trecut am facut cateva figurine din grau pentru prietenii mei cu ocazia acestui obicei, iar anul acesta voi si posta in cateva zile imagini cu noua colectie.
Merci!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu